Seyahat öncesi yapılacaklar listesi en az seyahati planlamak kadar önemli ve hayat kurtarıcı olabilir. Yapılması gereken hazırlıklar seyahatin uzunluğuna göre değişiklik gösterse de aşağıdaki gibi azami bir liste hayat kurtarır, hiç olmadı kafa rahatlığı sağlar.
Bavul hazırlama
Salim kafayla hazırlanmış, yaz kış çıkacağınız tüm seyahatleri kapsayan bir listeniz her daim elinizin altında olursa, eşiniz ya da sevgilinizin sürpriz hafta sonu kaçamağı planlarında sırtınız yere gelmez.
Bonus tüyo : Elzem olan ilaç, kıymetli evrak, para, uçakta sizi oyalayacak dergi, kitap, ipad gibi şeyleri el bagajı ile yanınıza almayı unutmayın.
İlaç Mevzusu
Kimse seyahate giderken hastalık ihtimalini hesaba katmak istemez ancak ne yazık ki insanın başına nerede ne geleceği belli olmuyor.
Ben her seyahat öncesi ufak bir ilaç kutusu yapıyorum. İçine koyduğum ilaçlar sıklıkla başıma gelebilecek şeyler oluyor. Ağrı kesici, soğuk algınlığı, ateş düşürücü, alerji ilaçları, yaralanmalara karşı Fito, Hametan gibi merhemler, sinek sokmalarına, güneş yanığına çok iyi gelen Stilex gibi jeller ile özellikle benim gibi hareket hastalığı olan ve deniz tutan kişiler için mide bulantısı geçirici haplar ve deniz tutması için haplar. Deniz tatilleri için de idrar yolları iltihabına karşı antibiyotikler hayat kurtarıcı olabilir.
Deniz tatiline gidiyorum soğuk algınlığı ne alaka diyor olabilirsiniz ancak örneğin Tayland, Singapur gibi ülkelerde dışarıda sıcaktan kavrulurken, kapalı alanları adeta morga çevirecek kadar soğuttukları için ısı farkından ötürü grip, nezle gibi hastalıklar sıklıkla görülebiliyor.
Ben hiç bir ilacın kutusunu götürmüyorum sadece blister ve prospektüsleri koyuyorum. Böylece alandan tasarruf etmiş oluyorum.
Basılacak evraklar
Uçak, tren, otobüs biletleri, konaklama rezervasyonu ve varsa seyahat sağlık sigortası çıktısı yanınızdaysa arkanıza yaslanın ve sizi “What is your purpose of visit?” soruları ile darlayan gümrük memuruna cool cevaplar vermeye hazırlanın çünkü gerekirse seyahatinizi kanıtlayan kapı gibi belgeleriniz yanınızda. Tabi bu arada vize ya da pasaporttaki fotoğrafa benzemeye çalışmayı unutmuyoruz. 🙂
Singapur’da hiç bir sebep yokken hatta ülkeye vizesiz giriliyorken biz yaklaşık 1 saat boyunca sorgulama odasında bekletilmiştik. İşte tam burada o çıktılar büyük iş görmüştü. Memurlar evraklarımızı alıp bizi bir odada bekletmişlerdi. Tamam akıllı telefonlara kaydedebilirsiniz biliyoruz ama basılmış evrak da candır ve bazen işleri daha fazla kolaylaştırır.
Bonus tüyo : Seyahate çıkmadan pasaportunuzun 1. Sayfası ve vizenizin olduğu sayfaların çıktısını pdf olarak kaydedip mailinize atın. Ola ki pasaportunuz çalınır, kaybolur ya da suya düşerse en yakın konsolosluğa gidip kim olduğunuzu ispat edebilirsiniz.
Bonus tüyo 2: Yanınıza çalıştığınız kurumda çalışıyor olduğunuzu ispatlayan bir kartvizit benzeri belge almak. Bizzat başımıza ABD uçuşu öncesi geldiği için biliyoruz. Görevli gümrük memuru hangi şirkette çalıştığımızı sordu ve kartvizitimizi görmek istedi. Yanımızda olmadığı için iş maillerimizi göstererek ispat etmek zorunda kaldık.
Eğer online check-in yaptırdıysanız son gün onu da basarsanız havalimanında sıra bekleme derdinden kurtulabilirsiniz. Biniş kartını telefona indirmede yine tercih edilen bir diğer yöntem ancak telefon şarjının bitmesi riskini de göz ardı etmemek lazım.
Seyahat Sağlık Sigortası
Seyahat sağlık sigortası ABD ve Schengen vize başvuruları için zorunlu evraklardan ancak bunların dışında da tatilde kafam rahat olsun, başıma bir şey gelir mi hastalanır mıyım diye düşünmek istemiyorum derseniz o zaman seyahat sağlık sigortası kafanızı rahatlatmanın en güzel yolu ama unutmayın bu sigortayı yaptırmış olmanız her giderinizin sigorta şirketi tarafından karşılanacağı anlamına gelmez. Poliçenizin kapsamını sigortacınızdan öğrenebilirsiniz.
Poliçe yaptırmak çok kolay. Bir telefon ya da email ile bu konuyu halledebilirsiniz. Biz seyahatler öncesi sigortacımıza bir email atıyoruz, para transferini yapıyoruz ve poliçemiz email ile geliyor. Size sadece koltuktan kalkıp çıktıyı almak için printera kadar gitmek düşüyor.
Bu arada özel sağlık sigortanız varsa seyahat sağlık sigortası yaptırmanıza gerek olmayabilir. Yine sigortanızı arayarak kapsamın yurt dışında da geçerli olup olmadığını ve kapsamını öğrenmeniz iyi olacaktır.
Hava durumu kontrolü
Gelelim seyahate çıkmadan en çok kontrol ettiğim noktaya. Meteoroloji siteleri sağ olsun 15 gün önceden size bir tahmin veriyorlar. Ben genellikle bir kaç uygulamadan çapraz sorgulama yaparak kıyaslayıp bir tahmine varıyorum. Hatta hızımı alamazsam giriyorum instagrama, yerlere göre gideceğim yeri aratıp bakıyorum insanların fotoğraflarına ne giymişler diye. 🙂 Evet biraz hava takıntılı bolca üşüyen birisiyim.
Gideceğiniz yer normalde soğuk bir yer iken sizin seyahatiniz süresince güneşli ve sıcak olabilir ya da tam tersi yaz tatilinde yağmurlu havaya denk gelirseniz belki bavula atacağınız ince bir yağmurluk iş görür.
Bataryaları doldurmak
Seyahate çıkmadan fotoğraf makinesi bataryası, telefon, ipad, laptop şarjlarının tam dolu olması seyahat sırasında sarj ile uğraşmamak adına büyük avantaj. Bazen kaldığımız otellerde yeterli sayıda priz bulunmayabiliyor, bunu hesaba katarak seyahate olabildiğince dolu bataryalarla başlamak en güzeli.
Dinlenmek, Bol Uyku ve İyi Beslenmek
Buraya kadar söylediklerini zaten yaptık diyorsanız gelelim en önemli adıma yani seyahate çıkmadan vücudu fiziksel olarak güçlendirme kısmına. Ben özellikle uzun saat süren uçuşlar öncesindeki gece iyi uyumaya ve dengeli beslenmeye çalışıyorum.
Amerika seyahatimden 1 hafta kadar önce gıda zehirlenmesi sebebiyle 2 gün hastanede yatmamdan sonra artık seyahata çıkmadan yediğim yiyeceklerde de risk teşkil etmeyecek şeylerle beslenmeye özen gösteriyorum. Örneğin yaz aylarında seyahat öncesi tavuk gibi kolay bozulabilen yiyeceklerden uzak duruyorum.
Şu ana kadar saydıklarını zaten yapıyoruz diyorsanız bir de aşağıdaki listeye göz atın o halde;
Hafıza Kartını Temizlemek
Angkor Wat tapınağının arkasından güneşin doğuşunu izlemek için sabahın 04:00’ünde uyanıp gitmişsiniz, güneş doğdu doğacak, en güzel zamanı yakalamak için bekliyorsunuz o da ne deklanşöre basıyorsunuz ama hafıza dolu uyarısı veriyor. Bu sebepten ben seyahate çıkmadan telefonumda ne kadar gereksiz fotoğraf, video veya sarj tüketen uygulama varsa kaldırıyorum.
Aile Bireyleri ile Seyahat Planınızı Paylaşmak
Burada yazar seyahate giden yakınlarının arkasından su döken kişileri düşünmektedir. 🙂
Eğer belirlenmiş bir rota ile seyahate çıkıyorsanız, hangi gün nerede hangi otelde konaklayacağınız, hangi gün uçağa bineceğiniz gibi detayların olduğu bir tabloyu aile bireyleri ile paylaşırsanız, takip edilebilmesi açısından ailenize kolaylık sağlamış olursunuz.
Ev Bitkileri / Evcil Hayvan Sorunsalı
Tatile çıkmadan evde yetiştirdiğiniz bitkilerin akıbeti ile ilgili en iyi çözüm onları arkadaşa/ eşe dosta bırakmak. Ancak 12 çiçekli teslim ettiğiniz orkidenizi iki sap şeklinde geri almayacağınızın garantisi yok tabi ki. 🙂 (Başıma geldi oradan biliyorum.)
Bitkileri arkadaşa, eşe dosta kaktırma faslını başarılı bir şekilde atlattınız ancak evcil hayvanlarınız için aynı şeyi yapabilir misiniz bilemiyoruz. Veteriner ya da hayvan otelleri bir opsiyon olsa da hayvanların psikolojileri açısından her gün onlara mama/su verip ilgilenebilecek bir arkadaş, komşu kurtarıcı olabilir.
Para, para, para
Bankaların yüksek kur maliyetine maruz kalmamak için yaklaşık harcayacağınız tutar kadar ( hatta ne olur ne olmaz biraz daha fazlasını ) dövizi döviz bürolarından temin etmek. Gideceğiniz ülkenin para birimi USD, EUR, GBP, CHF gibi kolayca bulunabilen paralar dışında bir para birimi ise o zaman USD almak ve gidilen ülkede dolarları bozdurmak en çok tercih edilen yöntem.
Bonus Tüyo : Havalimanına indiğinizde, paranızın tamamını burada bozdurmayın. Havalimanında her şeyin pahalı olmasından döviz kurları da nasibini almış. Sizi idare edecek kadarını bozun geri kalanı şehirden güvenilir bir yerden bozdurun.
Faturalar, Kiralar ve Taksitler
Seyahatte iken otomatik ödemede olmayan faturaları ve kirayı ödemeyi atlamamak için bizim gibi hatırlatıcı kurabilirsiniz ya da bankaya talimat verebilirsiniz.
Yurt dışına Çıkmayı Avantaja Çevirmek
Seyahat etmeden önce kullandığınız kredi kartınızın yurt dışı harcamalarına kampanya/avantaj gibi fırsatları olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Buna ek olarak hepimiz duty free’lere girince çölde su bulmuş gibi parfümlere, içkilere saldırıyoruz ancak bazen yurt içinde aynı ürünleri duty free fiyatlarının bile altında fiyatlara bulmak mümkün olabiliyor. Alınacak şeylerin ön araştırmasını yaparsanız duty free alışverişinizi ona göre yapabilirsiniz.
Evde Kullandığınız İnternetin Akıbeti
Evde kullandığınız internetin özellikle uzun seyahatlerinizde belirttiğiniz tarih aralıklarında kapatılıp, ilgili günlerin tutarının faturanıza yansıtılmayacağını biliyor muydunuz?
Biz geçen sene 3 haftalık tatile giderken, talimat vermiştik ve o günlerin tutarını faturaya yansıtmamışlardı.