Seyahat planlarımızı yaparken nasıl gideriz? nasıl ulaşırız? sorumuzun cevabı genel olarak toplu taşıma araçları oluyor ancak bazen tüm bu vesait geçişleri, zaman kaybı ve esnek olamama durumu “ah arabamız da olsaydı” dedirtiyor. Hal böyle olunca giriyoruz araba kiralama sitelerine. İyi de adamların sadece günlük 20 dolar dediği kira, siteden çıkarken oluyor 80 dolar. Şartları oku, “aaa o dahil değil miymiş?” gibi kafa karıştırıcı bir sürü soru/sorun ile birlikte çoğu kez kapat butonuna çat diye basıyorum.
Öncelikle belirteyim bu yazı bizim gibi “seyahate çıkmadan önce” araç kiralama işini tamamlamak isteyenler için. Havalananına indiğinde kiralık araç ofisine uğrayıp parası neyse veririm diyebilen şanslılar, sizler diğer yazılarımıza göz gezdirebilirsiniz. 🙂
Kiralama Yöntemleri Neler?
Internetten araç kiralama yazdığımızda karşımıza çıkan seçenekler aslında üç ana gruptan oluşuyor. Bunlardan birincisi arabayı kiralayacağınız ve almaya gittiğinizde de satış ofisine gideceğiniz kiralık araç firmaları (Hertz, Budget, Enterprise, Avis, Alamo vb.. Örneklerde uluslararası firmaları belirttim ancak gideceğiniz ülkenin lokal firmaları da kiralama için seçenekler arasında.)
İkinci seçenek seçtiğiniz tarih aralığı ve kategoriye göre karşılaştırma yapmayı sağlayan hatta biraz da fiyat avantajı sağlayabilen yönlendiriciler. (Expedia, Skyscanner, Orbitz gibi siteler )
Üçüncü seçenek araba yine kiralama firmalarını tarayan hem de sigorta da satın alabileceğiniz aracılar. (HolidayCars, Rentalcars vb..)
Şimdi gelelim ilk seçenekte belirttiğim Hertz, Budget, Enterprise, Avis, Alamo vb.. çok uluslu araç kiralama şirketlerinden araç kiralayacaklar için ipucu vermeye. İlgili kiralama şirketinin, gideceğiniz ülke uzantısıyla sahip oldukları web sayfasına girin ve oradan fiyat sorgulayın. Örneğin Amsterdam seyahatinizde Hertz’ten araba kiralamak istiyorsanız Hertz.com yerine Hertz.nl sitesinden fiyatlara baktığınızda aynı araç için daha uygun fiyatlar görebilirsiniz. Bunu diğer firmaların sayfalarında da deneyebilirsiniz.
Kiralama işini olabildiğince erken yapmak yine fiyat avantajı yakalamak için önemli.
Üçüncü seçenekte belirttiğim aracı firmaların uyguladığı yöntem ise daha uygun fiyatlı ve avantajlı olabiliyor. Kiralama firmalarındaki arabaları, fiyatları ve koşulları ile karşılaştırma yapıyor sonrasında sıralı biçimde karşımıza getiriyor. Araba ve firma seçimimizi yaptıktan sonra da kendilerinin hazırladığı sigorta paketlerini sunuyorlar. Genel olarak bu sigorta paketleri uygun fiyatlı oluyor. Tam koruma seçeneği satın alırsak oluşabilecek hasarların birkaç bin dolarını karşılıyor. Bu da araba kiralayan kişinin sorumlu olduğu hasar tutarlarını karşılamış oluyor. Tabi ki bu sigorta ile bir kaza olur ise kağıt ve evrak işleri olacaktır.
Sigorta Türleri ve Ücretleri
Çıkan fiyatlarda sigorta varmış gibi görünse de aslında belli bir yere kadar muafiyet (waiver) sağlayan sigortalar tanımlanıyor. Excess ismi verilen kiralayan kişinin sorumlu tutulacağı ücretler oluyor. Daha fazla güvenceye sahip olabilmek için bazı ek sigortalara da ihtiyaç duyuyoruz. Eğer yukarıda belirttiğim üçüncü yöntem ile araç kiralıyorsanız aşağıdakilerin bir kısmından muaf olduğunuzu söyleyebilirim.
Sigorta türlerinden biraz bahsetmek gerekirse;
CDW Collision Damage Waiver – LDW Loss Damage Waiver (Hasar Güvence Bedeli) – Bu sigorta belli bir tutara kadar sorumlu olduğunuz sigorta biçimi. Ortalamanın üzerinde bir firmadan araç kiraladığınızda bu sigortayı zorunlu kılıyor. Bu sigorta biçiminde aracın hasar görmesi durumunda ilk 2000 euro gibi bir tutarı kiralayan kişiden talep ediyorlar ve geri kalan hasarı kiralayan şirket üstlenmiş oluyor. Bu tutar firmalarda değişkenlik gösterdiğinden kiralamadan önce göz atmakta fayda var.
TP Theft Protection (Çalınmaya Karşı Koruma) – Kiraladığınız araç çalınırsa yine belli bir tutara kadar muafiyet sağlayan sigorta.
PAI Personal Accident Insurance (Kişisel Sağlık Sigortası) – Aracın içindekiler için yapılan sağlık sigortası. Aslında bu sigortaya gerek yok. Seyahatlare çıkmadan önce zaten seyahat sigortası yaptırıyoruz ve bu sigorta kazaları da kapsıyor. Seyahat sigortası yaptırıyorsunuz değil mi ?
TPL Third Party Liability (Üçüncü Şahıs Sorumluluğu) – Kiralanan araçlar belirli bir limite kadar üçüncü şahısa verilebilecek zararları karşılıyor. Daha kapsamlı üçüncü şahıs sigortaları için sigorta paketlerinin incelenmesi gerekiyor.
Peki oluşabilecek hasarlarda hiç para ödemeden kurtulmanın yolu yok mu ?
Araç kiralama şirketleri Super Cover (Excess Waiver), Full Coverage gibi isimlendirdikleri ek ödemelerden feragat edebileceğiniz paketler sunabiliyor. Genel olarak bu ek sigorta paketleri arabayı kiralama anında kiralama ofisinden satın alınıyor. Bu sigortanın fiyatı internet sitesinde küçük harflerle ya da gizlenmiş olarak yazıyor ancak kiralama ofisinde almanız için hafiften bir baskı yapıyorlar. Kiralama ofisinde sürpriz yaşamamak için ek koşullar sayfasını okumakta fayda var.
Bu gibi bir sigorta satın almak insanı paranoyak olmaktan kurtaracağı için kesinlikle tavsiye ediyorum. Çünkü arabayı otoparkta sokakta çizerler mi? Çizildiğini arabayı teslim ettiğimde anlarlar mı? gibi düşüncelerden sizi kurtarıp rahatlatır. Amerika’da kiralama garajından çıkarken görevliye “bu sigorta bizi ne kadar korur?” diye sorduğumuzda adam; “bu kapıdan gaza basıp doğruca karşı duvara kendini vursan bile para ödemezsin” demişti.
Bu sigortaları başka bir sigorta şirketi üzerinden yapabilir miyiz?
Evet, bu hizmeti sağlayan firmalar da var. “Car Hire Excess Insurance” diye Google araması yaparsak karşımıza pek çok seçenek çıkıyor. Buralardan daha uygun fiyata sigortalama ücretleri alabiliriz ama bu yöntem biraz daha uğraştırıcı.
Diğer Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Kilometre Sınırı; Aracı kiralamadan önce kilometre sınırı sizin yapacağınız mesafelere uygun mu yoksa sınırsız kilometre sunuyor mu? kontrol etmeyi unutmayın.
İkinci Şoför; İkinci şoför olacaksa mutlaka işaretleyin ve kiralama ofisinde belirtin.
Tek Yön Araç Kiralama; Tek yön araç kiralamak, aynı noktaya aracı teslim etmekten ne yazık ki daha pahalı bir seçenek. Bazen aracı dönüp geri gelmek yerine bir doğrultuda seyahat etmek gerekiyor. Amerika seyahatimizde Las Vegas’tan araç kiralayıp San Francisco’ya bırakmıştık. Pek çok firma kiralama ofisinde ek fiyat olacağını belirtiyordu. Alamo’dan tek yön aldığımızda ek ödeme yapmadık.
Ofis Çalışma Saatleri; Havaalanı içindeki ofisler neredeyse 24 saat hizmet verebilirken şehir içindeki ofisler akşam saatlerinde kapanıyor. Arabayı bırakmak istediğiniz yer şehir içinde bir ofis ise mutlaka kaçta kapandığını ve geç getirme durumunda arabayı teslim edebileceğiniz bir yöntem olup olmadığını sorun. Bazı ofislerde arabayı park ettikten sonra anahtar ve belgeleri bir kutuya bırakıp gidebiliyorsunuz. Bazı ofisler ise ofis kapalıyken aracı teslim almıyor. San Francisco’da on dakikalık bir gecikme sebebiyle aracı havaalanına götürmek durumunda kalmıştık.
Yakıt Fulleme; Bizim tercih ettiğimiz yöntem aracı tam dolu yakıt ile alıp yine tam dolu teslim etmek. Bırakacağımız noktaya 5-10 km arası bir benzinciden arabayı fullemek yeterli oluyor. Siz siz olun “eksik benzin ile bırakırım sadece yakıt parasını benden alırlar” diye düşünmeyin. İtalya’da bizden 15 Euro da benzinciye gitme hizmet ücreti aldılar.
Navigasyon; Biz bu işi cep telefonu uygulamaları ya da google maps ile halletmeye çalışıyoruz. Kiralık araçta navigasyon cihazı ücretleri, yurtdışı internet ücretlerinden daha pahalıya geliyor. Hem internet her yerde lazım.
Türkiye’deki ehliyetim yurtdışında geçerli mi ?
Amerika’da geçerli. Eski ehliyetler (2016 öncesi) Yunanistan ve İngiltere haricinde Avrupa’da da geçerli. (Yeni ehliyetlerin buralarda da geçerli olduğu belirtliyor. Deneme fırsatımız olmadı).
Araç kiralama ofisinde geçen zaman.
Bu konu nereye ne zaman gittiğiniz ile birebir ilişkili bir konu. Yoğun bir turizm döneminde seyahat ediyorsanız en azından uçaktan indikten sonra ofise kadar koşun. Birkaç kişinin önüne geçmek bile 20 dakika kazandırabilir.
Rahat dönemlerde ise işlemleriniz 15 dakikada ofiste, 10 dakika da garajda, yuvarlak hesap yarım saatte bitiyor.
Kredi kartınızda limit var mı ?
Kiralama ofislerinde rezervasyon yapmak için kullandığınız kredi kartı isteniyor ve kredi kartınızda belirli bir miktar paraya bloke koyup kendilerini garanti altına alıyorlar. Oluşabilecek ek masrafları daha sonra böyle tahsil edebiliyorlar. Eğer full sigorta yaptırmadıysanız normalden daha fazla bir miktar kredi kartınızda bloke durumda oluyor. Seyahatte yanınızda bulunduracağınız para miktarını hesaplarken bunu da göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz.
Özellikle tatil ve dinlenme amacıyla yurtdışına çıktığımızda kiralık aracın bu amaca katkı sağlamasını bekliyoruz. Sorunsuz biçimde aracı teslim ettikten sonra da üzerimizden bir yük kalkıyor. Ek sigorta paketleri ve önceden yaptığımız sürüş kuralları araştırmaları ile bu yükü başından iyibaren azaltmaya çalışıyoruz. Umarım yazı da sizlere faydalı olmuştur. Herkese güvenli ve keyifli sürüşler.
8 Yorum
Harika bir içerik olmuş.
Teşekkürler 🙂
Teşekkürler. Aydınlandım
Süper.Yararlanmanıza mutlu olduk.Bir de zaman ayırıp yorum yazdığınız için biz de size teşekkür ederiz.
Çok teşekkürler, aranan sorulara cevap niteliğinde gerçekten faydalı bir yazı hazırlamışsınız. Alamo’dan araç kiralayacağımdan benim için nokta atışı oldu diyebilirim. Selamlar.
Rica ederiz ne demek. Bizim de sıkça cevaplarını aradığımız sorular olduğu için derledik.Çok mutlu olduk faydalanmanıza ve zaman ayırıp yorum yazmanıza.Biz de size teşekkür ederiz.
Başka birinin kredi kartını kullanabiliyor muyuz?
Ne yazık ki.Rezervasyonda adı yazılan kişinin kredi kartı olmalı.Rezervasyon, ehliyet, kredi kartı üçlüsünde tek kişi olmalı.