Bali Gezi Rehberi

yazan MilesForDreams

Tegalalang Pirinç Terasları

2017 yazında Güney Asya ülkelerindeki tatilimizin en uzun zamanını ayırdığımız ve her dakikasını dolu dolu geçirdiğimiz Bali için tek kelime bulmakla uğraşmadan aklıma gelenleri peşpeşe sıralıyorum. Doğa, huzur, keşif, güleryüzlülük, tapınak, saygı, masaj.

Bali yeni evlenenlerin balayı için sıkça tercih ettiği bir yer. Evlilik telaşından sonra dinlenmek istiyorum diyenler için çok güzel oteller var ve altını çizerek söyleyebilirim ki otel işletmeciliğinin hakkını veriyorlar. Bizim de hakkını vererek gezdiğimiz, beklentilerimizin üzerinde çıkan Bali’ye biz hayran kaldık.

Bali’yi seyahat ettiğimiz ülkeler arasında bir En’ler listesine sokmak istersek kesinlikle‘En güzel insanlar’ da listenin başına oturur. Bali’de insanlar o kadar güleryüzlü, o kadar tatlı ki her daim yanaklarını sıkma hissi uyandırıyorlar sizde. Eğer siz de güney yarımküredeki bu güzel adaya seyahat planlıyorsanız okumaya devam. En aşağıya linkini bıraktığımız Bali’de Ulaşım ve Bali’de Gezilecek yerler yazılarımıza da göz atmayı unutmayın.

Bali Hakkında

Bali Endonezya’nın 17 bin adasından sadece bir tanesi ancak ünü sınırlarını çoktan aşmış olduğu için en bilindik adası da diyebiliriz. Tropikal ada diyince genelde insanların aklına Maldivler’deki gibi bir ucundan diğer ucuna yürüyerek gidilebilen adalar geliyor ancak Bali’nin en güneyinden kuzeyine 110 km mesafe olduğunu söylersem belki büyüklük anlamında bir fikir vermiş olurum size. Böyle söyleyince de şehir havasında bir ada beklemeyin ama altı üstü 4 milyon nüfusa sahip olan bir adadan bahsediyoruz.

Endonezya %90’ı müslümanlardan oluşan bir ülke iken Bali adasında bu oran terse dönmüş yani adanın nerdeyse %90’ı Hindu ve Bali’liler için dinleri gündelik hayatlarının çok önemli bir parçası. Canang Sari adını verdikleri yapraklardan yapılmış küçük bir kutu içine çiçek, meyve,tütsü ve vb şeyler koyup işyerlerini, evlerini bu tütsülerle kutsayarak güne başlıyorlar. Sokaklarda, otelde, restaurantlarda içlerinde çiçek olan bu kutuları ilk gördüğümüzde hiç anlam verememiştik sonradan güne bu rituel ile başlamanın kötü ruhları uzaklaştırmak için olan bir ritüel olduğunu anladık. Hatta ilerleyen günlerde kendimizi  tapınaklarda birer tütsü yakarken bile bulduk.

Taman Ayun Tapınağı

Bali’de neredeyse tüm evlerin bahçesinde tapınaklar var. Günlük ibadetleri için bu tapınakları kullanıyorlar. Daha büyük dini törenler için de gezilecek yerlerde bahsedeceğimiz tapınakları kullanıyorlar. Hindular reenkarnasyona inandıkları için, iyilik yapıp iyilik bulmaya çok önem veriyorlar.  Sizden hiç bir çıkarı olmayan sokakta, restaurantta gördüğünüz kişiler nasılsınız, nerden geldiniz, gününüz nasıl geçiyor gibi sorular sorabiliyorlar. İlk günlerde ne isteyecekler acaba, bir çıkarı var mı diye insanın aklına ister istemez geliyor ancak insan güzel şeye çabuk alışıyor. İlerleyen günlerde bu durum seyatinizin tatlı bir parçası oluyor. Belki de dünyanın hiç bir yerinde bu kadar güleryüz, hoşgörü görebileceğimiz bir yer olmayacak.

Otelcilik anlamında da Bali aşmış durumda. Her bütçeye hitap eden konaklama seçenekleri mevcut. Özel havuzlu manzaralı bir villada kalabileceğiniz gibi, bütçe dostu güzel otellerde de konaklayabilirsiniz. Bali’de konaklamanın en güzel yanı ise hem hizmet sektörü burada çok gelişmiş hem de insanlar o kadar tatlı ki. Size merhaba demek, selam vermek için bile fırsat kolluyorlar …Bu konuda şöyle bir anımız var. Biz son gün sonradan konaklama kısmında bahsedeceğim Jimbaran’da kaldık. Kupu Kupu Jimbaran by L’occitane diye bir otelde kaldık. Hani şu meşhur, ismini söyleyemediğimiz kozmetik firmasının ürünlerini kullanan oldukça şık bir otel aslında. Ancak gel gelelim bizde ilk intibasıyla neden olumlu etki bırakmadığına. Çünkü 10 gün boyunca Bali’li çalışanların o güleryüzlü karşılamasına ve ilgisine alışmış bünyemize bir anda 1:90 boyunda soğuk bir Fransız müdür tarafından karşılanma soğuk duş etkisi yaptı. Aslında bakacak olursak adamın soğuk olması dışında hiç bir falsosu yoktu. O andan itibaren anladık ki buraya en güzel oteli de diksen içindeki çalışanlar Balili olmadığı müddetçe o güzel his karşı tarafa geçmiyor.

Amadea Resort-Seminyak

Son olarak Bali adasına gitmeden izlemeniz için bir film önerisi vereyim. Julia Roberts ile Javier Bardem’in başrollerini paylaştığı “Ye Sev Dua Et” filminin son kısmı Bali adasında çekiliyor. Biz gideceğimiz ülkeler ile ilgili meşhur bir film varsa mutlaka gitmeden izlemeye çalışıyoruz. Hem insanın heyecanı kat be kat artıyor hem de filmde gördüğünüz güzel bir yer varsa ziyaret etme fırsatını kaçırmamış oluyorsunuz.

Baliye Nasıl Gidilir

Bali’ye şu an için direkt uçuş bulunmuyor ve bu güzel adaya ulaşmak için en az 15 saat uçmayı göze almak gerekiyor. Kuala Lumpur, Doha, Singapur gibi ülkelerden aktarma yapılabiliyor.

Peki biz Bali’ye nasıl gittik derseniz; yukarıda bahsettiğim gibi 3 haftalık bir seyahat süremiz olduğu için Türkiye’den Hong Kong’a uçtuk. Hong Kong’da 4 gece konakladık, orayı gezdikten sonra Bali’ye 5 saatlik bir uçuş sonrası ulaştık ve Bali’de 12 gece konakladık. Bali’den sonra da Kuala Lumpur’a uçup arada Kamboçya’ya gidip geldik ve son olarak Kuala Lumpur’a dönüp, oradan da İstanbul’a uçtuk.

En uygun ve en kısa uçan uçuşu bulmak için her zaman kullandığımız yöntem skyscanner aracılığıyla arama yapmak. Siz de bizim gibi Bali’ye gitmişken bir başka ülke daha görelim derseniz skyscanner’ın çok sevdiğim çoklu uçuş özelliğini kullanarak bilet bakabilirsiniz. Örneğin biz ana uçuşları yani Hong Kong’a gidiş ve Malezya’dan dönüş için olan uçuşları planladıktan sonra ara uçuşları da ayrıca satın aldık. Genelde uzakdoğudaki ülkeler arasında en uygun fiyatlı uçuşlar AirAsia ile oluyor. Ara uçuşları da aldıktan sonra zaten geriye oteli ve gezilecek yerleri planlamak kalıyor.

Bali bizden vize istiyor mu?

Gitmeden yaptığım araştırmalarda Bali’nin havalimanında 30 dolar gibi bir ayakbastı parası istediğini okumuştum. Ancak size güzel bir haber, bu uygulama kaldırılmış. Biz hiç ücret ödemeden elimizi kolumuzu sallaya sallaya havalimanından çıktık.

Bali’de yol manzaraları

Bali’yi hangi mevsimde ziyaret etmeli?

Bali ülkemizde balayı için çok tercih edilen bir ülke. Bunun da sebeplerinden birisi tam da düğün sezonu olan Haziran-Eylül aylarında Bali’nin en iyi yani kuru mevsiminin yaşanıyor olması. Ancak yüksek sezon demek aynı zamanda adanın kalabalık olması anlamına da geliyor. Aynı zamanda bu aylar kış mevsiminin yaşandığı Avustralya’dan bolca sörfçü turist de demek.

Mayıs-Eylül arası yüksek sezon iken geri kalan ayların yağışlı yani düşük sezon olduğunu söyleyebilirim. Ancak düşük sezon olsa bile adanın en kalabalık zamanlarından birisi de 20 Aralık- 7 Ocak aralığında noel tatili zamanlarıymış.

Biz Bali’de temmuzun ilk iki haftası boyunca 12 gün geçirdik ve hava bu tarihler için biçilmiş kaftandı. Ne sıcak, ne soğuk ne de yağmur vardı. Tam olarak olması gerektiği gibiydi. Şu ana kadar bünyemizin sıcakla en büyük testini Hong Kong’da verdikten sonra Bali adasındaki hava bize ilaç gibi gelmişti.

Bali kaç günde gezilir

Gelelim Bali’ye seyahat planlayanları en çok zorlayan konulardan birisine.

Öncelikle Bali’nin oldukça büyük bir ada olduğunu belirtmeliyim. Eğer google mapsten açıp bakarsanız yolların coğrafyaya uygun olarak kıvrımlı ve dar olduğunu görebilirsiniz. Ne demek istiyorum? Yani bir yerden bir yere gitmek için haritaya kuş uçuşu baktığınızda “Aa çok yakınmış” diyebilirsiniz ancak biraz zoom yaparsanız, o noktaya ulaşmak için önce biraz güneye sonra biraz kuzeye gitmek gerektiğini görebilirsiniz.

Bali denince akla Maldivler’deki gibi küçük, tropik adalar gelmemeli. Hem ada büyük, hem yollar nerdeyse çoğu yerde bir şerit ve aynı zamanda da adada trafik de yoğun olunca Bali tatili için günleri planlamak bu tatilin en zor kısmı oluyor.

Biz Bali için 12 gece konaklama planladık. Bu süre adanın belli başlı bir çok yerini gezmeye, Gili adalarında 2 gece konaklamaya ve hatta günübirlik Nusa Penida turu yapmaya yetecek bir süre. İlerde bir seyahat daha planlarsak Endonezya’nın Yogyakarta şehrinde bulunan Borobudur tapınağını, Nusa Penida ve Lombok adalarını ve keşfedemediğimiz daha başka yerlerini de görmek isteriz.

Eğer 1 haftanız varsa gidiş ve dönüşte 1’er günün yolda geçeceğini hesaba katmakta fayda var. Benim Bali için kalınacak gün sayısı olarak önerim minimum 1 hafta olur. Gezdiğiniz yerlerin altını üstüne getirmeyi seviyorsanız 2 haftalık bir gezi Bali için anca yetecektir.

Ubud’da özel havuzlu villamız

Bali’de nerede kalmalı

Bali seyahatinde belki de en önemli konu nerede konaklanacağı mevzusu. Bana Bali’de nerede konaklayalım diye gelen sorulara, soruyla karşılık verip “Ne tarz bir tatil hayal ediyorsun?” diye soruyorum çünkü Bali tüm tatil anlayışlarına karşılık verip tatmin edecek bir otel ve hizmet kültürüne sahip. Siz yeter ki nasıl bir tatil hayal ettiğinize karar vermiş olun. Nerede konaklarsanız konaklayın bu konuda tek bir öneri verecek olsam sadece tek bir bölgede kalmayın olurdu.

Fazla kafa karıştırmadan Bali’deki bölgeleri anlatayım biraz.

Bali adasını temel olarak 4 bölgeye ayırabiliriz.

Seminyak

Seminyak adanın güneybatısında yer alan, daha modern, nezih, restaurantların gece kulüplerinin ve butik mağazaların bol olduğu bir yer.

Havalimanına yakın olması sebebiyle de bizim ilk üç gece konakladığımız bölge burası oldu. Adanın en güney kısmında yer alan Uluwatu bölgesinde kalmadığımız için de Uluwatu tapınağını Seminyak’ta kalırken ziyaret ettik. Seminyak ile aynı sahil üzerinde Kuta ve Legian bölgeleri daha çok sörfçülerin ve ekonomik konaklama seçenekleri ile sırt çantalı gezginlerin tercih ettiği bölgeler.  Aralarından Kuta bana daha çok Tayland’ı anımsattı. Kuta’nın uzun bir sahil şeridi var, halk plajında isterseniz denize girebilir, merakınız varsa sörf dersi alabilirsiniz.

Tegalalang Pirinç Terasları

Ubud

Eğer Bali’de kısıtlı zamanınız varsa kesinlikle en az 2 gün bu bölgede konaklamanızı öneririm. Biz Ubud’da toplamda 6 gece konakladık ve bunun 3 gecesi Cengiz’in beğendiği bir otelde, 3 gecesi de benim beğendiğim bir otelde konaklama şeklinde oldu.

Ubud adanın daha otantik, denizden uzak ancak ormanların, yeşilin içinde huzur dolu bir bölgesi. Adanın da ortasında yani kalbinde sayılabilecek bir lokasyona sahip. Lokasyon olarak denizden uzak ancak adadaki gezilip görülecek en güzel yerlere yakın olması sebebiyle de avantaj sağlayan bir yer. Örneğin Maymun ormanı, pirinç terasları ve daha bir çok tapınak Ubud bölgesine çok yakın iken; adanın güneyinde Seminyak ve Kuta gibi bölgelerde kalanların bu bölgeyi ziyaret için her gün gidiş dönüş en az 100 km yapmayı göze almaları gerekiyor.

Peki Ubud bölgesinde akşamlar nasıl oluyor, hareketli mi, canımız sıkılır mı dediğinizi duyar gibiyim.

Seminyak ve Kuta bölgelerindeki kadar canlı bir gece hayatı Ubud bölgesinde olmasa da kendi içinde gece aktivitelerinin, dans şovlarının ve cafelerde canlı müzikli ortamların olduğu bir yer. Gitmeden önce Ubud akşamlarının çok durgun geçeceğini düşünerek gitmiş olmalıyım ki gittiğimde akşam sokaklarda gezerken şaşırdığımı hatırlıyorum.

Uluwatu

Uluwatu adanın en güney ucunda yer alıyor. Bali’den görmeden dönülmemesi gereken Uluwatu tapınağı da bu bölgede bulunuyor. Genel olarak buradaki oteller uçurum manzaralı yani denizi yüksekten görebileceğiniz bir şekilde konumlanmış. Otellerin manzaraları, imkanları oldukça iyi ancak fiyat olarak da adadaki en yüksek fiyatlı otellere burası ev sahipliği yapıyor. Bir kaç gün kafa dinleyip otelden çıkmak istemeyen balayı çiftleri için uygun bir bölge. Biz balayı çifti olmadığımız ve bu tatilde kafa dinlemekten daha ziyade adayı keşfetmek istediğimiz için bu bölgede konaklamadık.

Nusa Dua

Nusa Dua bölgesi de Uluwatu’ya komşu bir bölge sayılır, yine adanın en güney ucunda yer alıyor. Burada da daha çok beş yıldızlı otel konsepti hakim. Denize girebileceğiniz bir plaj ve modern, sonradan yapılmış bir doku hakim. Ülkemizdeki Antalya bölgesi gibi düşünülebilir. Bu bölge ile ilgili şahsi fikrim sadece denize girmek ve otelde takılmak için dünyanın öbür ucundan kalkıp sadece bu bölgede kalmaya gelinmez. Ülkemizin güney sahilleri deniz ve tesis anlamında çok zengin. Bali sörfçüler için cennet bir ada olabilir ama eğer bizim gibi deniz anlayışınız kristal bir su, koyda dalgasız bir deniz ise Bali bu beklentilerinizi tam anlamıyla karşılamayabilir. İşte bu yüzden Nusa Dua bölgesinde tüm tatilinizi geçirmenizi önermem. Belki bir kaç gün dinlenip geri kalan zamanda diğer bölgeleri keşfedebilirsiniz.

Bali ile ilgili diğer yazılarımıza da göz atmayı unutmayın…

Bali’de gezilecek yerler için buraya tıklayın

Bali’de ulaşım seçenekleri için buraya tıklayın

13 Yorum

Avatar
Sezer 13/02/2018 - 9:21 am

Merhaba
Bali’de Yol Manzaraları alt başlığı ile paylaştığınız fotoğraf nerde çekişldiniz acaba çok güzel görünüyor da 🙂
Teşekkürler

Yanıtla
MilesForDreams
MilesForDreams 13/02/2018 - 9:39 am

Merhaba,
Açıkçası yerini tekrar bulabilmemin en zor olduğu fotoğraf 🙂
Ubud’ta yolda durup içine girdiğimiz bir prinç tarlasıydı. Açıkçası çok sayıda benzer prinç tarlası var.
Beğenmiş olmanıza çok sevindim.
Teşekkürler

Yanıtla
MilesForDreams
MilesForDreams 13/02/2018 - 10:04 am

Ek bilgi olarak şunu söyleyebilirim. Banyumala’dan Ubud’a geri döndüğümüz yol üzerinde durakladığımız bir yer.

Yanıtla
Bali'de Ulaşım – Miles For Dreams 20/03/2018 - 7:18 pm

[…] Son Yazılar Bali Gezi Rehberi Bali’de Ulaşım Bali’de Gezilecek Yerler Yedigöller, Kasımda Aşk […]

Yanıtla
Angkor Wat Gezi Rehberi-Siem Reap - Kamboçya – Miles For Dreams 19/05/2018 - 9:23 pm

[…] Son Yazılar Angkor Wat Gezi Rehberi-Siem Reap – Kamboçya Maldivler’de Balayı Bali Gezi Rehberi Bali’de Ulaşım Bali’de Gezilecek Yerler Yedigöller, Kasımda Aşk […]

Yanıtla
Avatar
Hülya öner 16/12/2018 - 1:11 am

Merhabalar o dönemde toplam uçuş ücretiniz ne oldu acaba? Ben şuan bilet araştırması içindeydim. Üç aşağı 5 beş yukarı bir fikrim olması açısından soruyorum 😊😊

Yanıtla
MilesForDreams
MilesForDreams 16/12/2018 - 2:43 pm

Merhaba 🙂
Biz Hong Kong Gidiş Malezya dönüş THY,
Hong Kong’Tan Bali’ye Air Asia,
Bali’den Malezya’ya da Malaysia Airlines olmak üzere dört uçuş için kişi başı toplam 3500TL vermişiz.
Malezya’dan da Siem Reap’a gidiş dönüş bileti ek olarak kişi başı 700TL’ye almışız. 🙂

Yanıtla
Avatar
Hülya Öner 23/12/2018 - 12:06 am

Ben şimdi İstanbul malezya/Malezya istanbul bali malezya gidiş dönüş iki kişi 6300 tl ye buldum. Bundan daha uygun bulabilir miyim? Beklesem mi alsam mı bilemedim😊

Yanıtla
MilesForDreams
MilesForDreams 28/01/2019 - 7:42 pm

Merhabalar, ah keşke geç görmeseydik mesajınızı. Bence güzel fiyatmış aslında.Artık Bali’ye uygun bilet zor bulunuyor.Aldınız mı acaba?

Yanıtla
Avatar
Mehmet Ali 22/01/2019 - 1:12 pm

Merhabalar,

Biz de eşim ile balayında 11 günlüğüne gidip gelmiştik. Orada bize yardımcı olan rehberi size tanıtmak isterim. Kendisi çok kibar ve iyi niyetli bir beyefendi, bizi ailesi bile tanıştırdı. İletişim olarak aşağıya bırakıyorum bilgilerini:

Mr. Ary: +62 851 0017 6829 (Whatsapp kullanıyor)

Dilerseniz kendisiyle çekildiğimiz fotoğrafları da atabilirim; ve rehberiniz yoksa gerçekten kendisini tavsiye ederim.

Yanıtla
MilesForDreams
MilesForDreams 28/01/2019 - 7:38 pm

Merhabalar, başkaları için faydalı olacaktır iletişim bilgisi.Tesekkurler paylasım icin.

Yanıtla
Avatar
eda 29/12/2019 - 6:20 pm

Merhabalar, Kuala Lumpur’dan geçicez Bali’ye ve 5 günümüz var. Bölge olarak 2 ye bölmeyi düşünüyorum Ubud ve Canggu-seminyak-Kerobokan (birinde kalıp motorla ulaşım düşünüyorum) araç kiralamadan motorla gezebilir miyiz sizce yoksa şurası için mutlaka araç lazım dediğiniz bir yer var mı? Ubud 2gün diğerleri 3 gün mü bölmeliyim, gün seçimi için fikir verebilir misiniz?

Yanıtla
MilesForDreams
MilesForDreams 30/12/2019 - 7:30 pm

Merhabalar,
Öneri olarak üç gün Ubud, iki gün diğer bölgeyi öneririm. Ubud’u araç ile gezmek diğer bölgede motor kiralayarak gezmek bana daha mantıklı geliyor. Ubud’da mesafeler uzun ve yollar gidiş-geliş dar.Biz bir gün kiralayıp motoru zor kullandık. Hemen geri teslim ettik. Sizin . tecrübeniz varsa bizim kadar zorlanmazsınız ancak az tecrübeniz varsa dediğim gibi daha iyi olacaktır.
teşekkürler

Yanıtla

Yorum ve Sorularınız

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar