Bali’de o tapınak senin bu pirinç terası benim gezdik, yok mu şöyle Ege, Akdeniz stili dalgasız güzel denize girebileceğimiz bir yer derseniz sizi şöyle alalım. Gili Trawangan adasına hoşgeldiniz!
Eğer Bali ile ilgili yazılarımızı okumadıysanız ne biliyorsak anlattığımız Bali Gezi Rehberi yazımıza buradan , Bali’de ulaşım yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Bali’nin özellikle güney sahillerindeki deniz, büyük dalgalarıyla sörfçüler için cennet iken, bizim gibi durgun su ve su altı zenginliği kovalayanlar için ise resiflerle kaplı Gili adaları hem şnorkel hem de scuba dalışı için birer cennet. Hem de en büyük Gili adası bile etrafını bir saatte turlayabileceğiniz, motorlu araç trafiğine kapalı tropikal bir ada.
Gili adaları toplamda üç adadan oluşuyor. Hepsi birbirine çok yakın hatta birisinde yüzerken diğerini görebiliyorsunuz. En büyükleri ve hareketli olanı Gili Trawangan. Gili Air ve Gili Meno ise daha sakin, balayı için daha uygun adalar olarak geçiyor. Biz Gili Trawangan’da 2 gece konaklamayı tercih ettik.
Ada genelde gençlerin, dalışseverlerin ve sırt çantalı gezginlerin tercih ettiği bir ada olarak ün salmış. Hal böyle olunca geceleri de parti ve müzik sesleri eksik olmuyor. Ama hemen belirteyim adaya ulaşım meselesini halledebilen çocuklu aileler için de oldukça uygun bir ada.
Peki Gili adalarına nasıl gidilir?
Gili adalarına gitmek için bir kaç yöntem var. Bunlardan bir tanesi bir çok turistin ve bizim de yaptığımız gibi hızlı feribotları kullanmak. Diğer bir alternatif ise fiyat açısından oldukça uygun ancak nerdeyse adalara ulaşma zamanı olarak 6 saat kadar harcayabileceğiniz lokal feribotları kullanma yöntemi. Adaya son ulaşım yolu için sıkı durun. Uçak!
Hani tropik adaydı havalimanı nerden çıktı demeyin. Önce Bali’den 20 dakikalık hayatınızın belki de en kısa uçuşu ile Lombok adasına uçup oradan da taxi ile limana gelip, limandan feribota binerek Gili adalarına ulaşma şeklinde bir yol izlemek gerekiyor. Lombok Gili adalarına en yakın olan büyük bir ada. Açıkcası beni fena halde deniz tuttuğu için iki yolu da enine boyuna değerlendirdim ve zaman olarak da bir artısı olmayacağı hatta aradaki aktarmalar ile daha çok uğraşacağımız için uçak opsiyonunu eledim ve Bali adasından Gili adalarına sarsıntılı bir deniz yoluyla ulaşmayı göze aldım. Haydi o zaman biletleri alalım.
Hızlı feribot
Bali’den Gili adalarına giden onlarca firma var ve hepsinin fiyatları birbirinden farklı. Tahmin edersiniz ki alacağınız hizmet kalitesi de ona göre değişiyor. Benim 1-2 saatlik bir deniz yolculuğunda aradığım tek konfor botun sallanmaması oluyor o yüzden elimden geldiğince düzgün bir firma olsun istedim. Peki biz bileti nereden ve ne zaman aldık?
Gitmeden yaklaşık 2 ay öncesinde https://www.gilibookings.com/ sitesinden Blue Water Express firması ile biletlerimizi aldık. Gilibooking sitesini tüm feribot turlarının buluştuğu bir site olarak düşünebilirsiniz. Gilibooking dışında https://www.gilitickets.com/ adresine de bakabilirsiniz. Blue Water ise uzun Tripadvisor taramalarım sonucunda en iyi hizmeti veren firma olarak işaret ediliyordu. Diğer önerilen firmalar ise Gili Getaway ve Gili Gili idi.
Biletlerimizi kişi başı gidiş dönüş 100$’a aldık. Yukarıda link verdiğim sitelerde başka firmalar için çok daha uyguna bilet bulabilirsiniz. Genelde feribot acentaları sizi otelinizden alıp, otelinize bırakıyorlar. Ödediğiniz ücrete bu hizmet dahil oluyor. Örneğin biz Ubud bölgesinden Gili adasına geçmeyi tercih ettik ama siz Kuta bölgesinden de gelmeyi tercih edebilirsiniz. Sabah otelden 06:30 gibi bizi aldılar ve Padang Bai denilen feribotun kalkacağı limana kadar yaklaşık 1 saat karayolu ile gittik. Limana varınca Blue Water ekibi oldukça organize bir şekilde bizi yönlendirdi, check-in işlemlerimiz yaptı, kusmaya karşı ilaç, su ve soğuk havlularımızı vererek feribota bindirdiler.
Sabah 08:00 gibi kalkan feribot, 09:15’de Gili adasına yanaşmıştı bile. Gili adasına geçmek için Ubud bölgesini tercih etme sebebim deniz seyatinin Ubud’dan kısa olacak olmasıydı. Denizin tuttuğunu söylemiştim, deniz tutması yaşamayan anlamaz bu durumu. İnsanın ömründen ömür gidiyor.
Aşağıdaki haritalarda kesikli çizgilerle belirtilenler Bali ve Gili adaları arasındaki ulaşımı gösteriyor.
Bali’de eğer Kuta ve Seminyak bölgesinde konaklıyorsanız Sanur limanından kalkan tekneleri, Ubud’da konaklıyorsanız Padang Bai limanından kalkan tekneleri, resiflerin zengin olduğu Amed bölgesindeyseniz de direk Amed’den Gili adalarına ulaşabilirsiniz. Deniz tutması sorunu yaşayanlar için Padang Bai’den kalkan tekneler Kuta ve Seminyak’a kıyasla daha az sürede deniz üzerinde gidiyor.
Tekne Gili adasına gelince sanmayın ki sizi bir liman karşılayacak. Tropik bir ada olduğunu söylemiştim. Tekne kuma doğru yanaşıyor. Görevliler hemen bavulları alıp kuma indiriyorlar. Yolcular da teknenin kenarından tutuna tutuna iniyor. Youtube’a koyduğumuz Gili videosunda bu sahneyi görebilirsiniz.
Adada ulaşım
Peki adaya ayak bastık, iyi hoş da otelimize nasıl gideceğiz? Şimdi önce indiğiniz yerden liman metro durağına binip, kırmızı hata aktarma yapıyorsunuz. Şaka şaka öyle dertler yok. Her yere yürüyoruz. Ada araç trafiğine kapalı. Zaten etrafta bavullarını çeke çeke giden bir sürü turist göreceksiniz. Diğer yöntem de at arabası kiralamak. Biz otele giderken yürüdük, dönerken at arabası kiraladık. At arabasını otelden tek yön 50 bin IDR’ye ayarlamıştık. Limana varınca adam 100 bin IDR istedi ama tabi ki vermedik.
Ada içinde ulaşım için en zevkli ve en güzel yöntem kesinlikle bisiklet kiralamak. Sahil kenarında bisiklet kiralamak için çokca seçenek mevcut. Biz otele vardığımız gibi otelimizden çok tatlış birer bisiklet kiraladık. Kiralamaya günlük kişi başı 40.000 IDR verdik ve kaldığımız süre boyunca fıtı fıtı her yere bisikletle ulaştık. Gili’de en çok sevdiğim şey özgürce kah gün batımına kah denizde şnorkel yapmaya pedallamak olmuştu.
Adada konaklama
Ada genel olarak çok küçük olduğu için neresinde kalırsanız kalın ulaşım çok problem olmayacaktır. Biz Guava Garden’da konakladık. Hem personel hem odalar her şey çok güzeldi. Guava Garden adasının doğu kısmına yakındı. Liman da doğu tarafında olduğu için o taraflar daha hareketli. Eğer amacınız kafa dinlemekse batı taraftaki adaları seçebilirsiniz. Son olarak ada küçük olduğu için özellikle yüksek sezonda konaklamanızı son ana bırakmamanızı öneririm.
Adada neler yapılır
Adaya vardığımız ilk gün eşyaları odaya bırakıp bisikletlere atlayıp adanın mercan ve su altı bakımından en güzel yeri olan kuzey doğusuna gidip şezlong ve snorkel ekipmanları kiraladık. Snorkel ve paletlere kişi başı 40 bin IDR, şezlong ve şemsiyelere de 30 bin IDR verdik. Kesinlikle pazarlık yapmanızı öneririm. İlk başta 2-3 misli fiyat çekmişlerdi pazarlıkla fiyatı düşürdük.
Paletleri takıp hemen attık suya kendimizi ve girer girmez kafadan su kaplumbağası görüp peşinde baya bir takıldık. Hatta sonra kendi isteğimizle bunlar hep burda nasılsa diyerek bıraktık peşinden gitmeyi ama sonraki defalarda denk gelmedi. Siz siz olun gördünüz mü su kaplumbağası gözden kaybolana kadar peşinden ayrılmayın.
Eğer adada bir gününüz varsa kesinlikle tekne turuna katılıp Gili Air ve Gili Meno adaları açıklarında snorkel yapmanızı öneririm. Biz adaya vardığımız ikinci gün için kişi başı 100 bin IDR’ye tekne turu aldık. Tur 10:30 gibi başladı. Sırasıyla Gili Trawangan açıkları, Gili Meno ve son olarak Gili Air adalarına uğradık. Gili Trawangan’da snorkel için bizi götürdükleri yer mercanlar bakımından zengindi. Gili Meno da ise su kaplumbağalarını görme şansınızın en yüksek olduğu ada. Bize de denk gelmişti. Çok mutlu olmuştuk. Su altında en sevdiğim canlı kaplumbağalar. Çok naif değiller mi sizce de? Son olarak Gili Air’da da bolca rengarenk balık görmüştük. Bu arada Gili Air’da Cengiz alyansını suya düşürdü. Su o kadar berraktı ki bi süre snorkelle alyansı aradık ama bulamadık. Gili Air seni bu sebeple hiç unutmayacağız.
Genel olarak 3 adada akıntının bir hayli kuvvetli olduğunu söyleyebilirim. Bi ara Gili Meno’da teknedeki ekipten 10 kişiyle beraber resmen akıntıya kürek çeker gibi su kaplumbağasının peşinden gitmeye çalıştık ama yakalayabilene aşk olsun. Son durakta yani Gili Air’da inip bir restoranda öğle yemeği yedik. Burada ilk defa “fried banana” yani kızarmış muz denedik. Tadı hiç fena değildi.
Ve sonra teknemiz 14:30 gibi dönüş yoluna geçti. Sırada otelde duş faslını bitirdikten sonra adanın bir diğer aktivitesi olan günbatımı var.
Adada günbatımı en keyifli şeylerden birisi. Günbatımı için adanın batı tarafına gitmeniz gerekiyor haliyle. Sahilde sıra sıra olan işletmelerden birisinde Bintang biranızı söyleyip keyif yapabilir, sahilde kurulmuş olan salıncaklarda fotoğraf çekilebilir ya da ata binebilirsiniz. Gili Trawangan’ın salıncakları çok meşhur, illa bir yerlerde fotoğrafını görmüşsünüzdür, herhangi bir ücret vermeden istediğinizde fotoğraf çekebilirsiniz.
Geriye güzel müzikler eşliğinde harika gün batımlarının tadını çıkarmak kalıyor.
Günü de batırdıktan sonra sırada akşam yemeği ve gece alemlerine akma kısmı kalıyor. Biz ilk gün tripadvisor’da yüksek oy almış olan Regina pizzacısını denedik. Gün batımından direk pizzacıya geldik. İyi ki de öyle yapmışız. Mekan oldukça geniş olmasına rağmen kapıda o kadar çok insan sırada bekliyor ki. Restoranın sahibi İtalyan, zaten açık alanda pizzaları da kendisi yapıyor, görüyorsunuz. Porsiyonlar oldukça büyük ve doyurucu. Fiyatlar 50-70 bin IDR arasındaydı. Biz iki akşam da burada yemek yedik.
Gili adaları ile ilgili kısa kısa;
Bali’nin aksine adanın tamamı müslüman. Hatta camiden gün boyu ezan/sela sesleri yükseliyor.
Eğer dalışa ilginiz varsa sualtının çok güzel olduğunu okumuştum ancak bizim fırsatımız olmadı.
Biz denemedik ama Gili Air’de denize batırılmış olan insan heykelleri var. Gili Air’de kalırsanız mutlaka görmenizi tavsiye ederim.
Gili Trawangan hippi adası olarak da geçiyor hatta gözümüzle görmesek de Amsterdakine benzer esrar/magic mushroom satıldığını okumuştuk gitmeden.
Biz Gili Trawangan’dan sonra Bali’ye dönüp son akşamımızı Jimbaran’da geçirdik. Bali seyahati nasıl planlanır, nerede konaklanır merak ediyorsanız aşağıda Bali’de çektiğimiz videoları izlemek için milesfordreams youtube kanalımıza, daha fazla fotoğraf için ise instagramda milesfordreams hesabımıza bekleriz. Oralarda da arkadaş olalım..
3 Yorum
Merhaba, Eylül ayında 10 gece Balide olmayı planlıyorum. Bu süre zarfında özellikle Nusa Penida, sonrasında da Gili adalarını görmeyi istiyoruz. Siz sanırım Nusa Penidaya gitmemişsiniz ama belki bilginiz vardır. Bali içinde görülmesi gereken Ubud, Seminyak, Kuta, Uluwatu gibi farklı bölgeleri ve mesafeleri de düşündüğünüzde 2 gece Nusa Penida, 1 gece Gili Trawangan mantıklı olur mu? Ayrıca sizce Baliye vardığımızdaki mesafeleri düşündüğümüzde ilk önce havalimanına yakın olması açısından Nusa Penidaya gitmek mi mantıklı olur? Gili Trawangan’la Nusa Penida arası direk Gili Trawangan’a ulaşım var mıdır, bilginiz var mı? Son sorum da Bali’den aynı gün Gili Trawangan’a ulaşıp tekne turu almak mümkün mü? Biraz çok oldu farkındayım, bildiklerinizi kısaca cevaplayabilirseniz sevinirim 🙂
Merhaba Göksel, öncelikle gezinin harika geçmesini diliyorum. Sorular çok güzel ama zor yerden geldi ama bildiğimiz kadarıyla cevaplamak isteriz.Biz Nusa Penida turunu son anda iptal edip otelde dinlenmeyi tercih ettik. Şimdi şahsi fikrim olarak ilk kez gittiğin için ve Bali adası çok büyük ve güzel olduğu için ana adayı keşfetmeni önerebilirim. 10 günlük bir süre için Nusa Penida’ya 2 gün ayırmak benim ilk etapta yapacağım bir şey olmazdı sanırım ama tabi ki burada tercihler devreye giriyor.Şöyle alternatif bir şey önerebilirim sana.Biz Ubud’dayken günübirlik Nusa Penida turu rezervasyonu yaptırmıştık. Hatta Kuta bölgesinde konaklayacaksan oradan daha da yakın olduğu için alternatif daha bile çoktur. Kuta gibi nazaran uygun fiyatlı bir bölgede konaklarken Nusa Penida turuna katılabilirsin. Bu turun içinde Kelingking beachi gözleme ve yakındaki bir koyda şnorkel turu yapma gibi bir program vardı.
Gili ile Nusa Penida arası ulaşım var mıdır bilmiyorum açıkcası. Gili Trawangan’a ulaştığın gün şnorkel turu yapma konusunda ben de emin olamadığım için 2 gece konakladım adada.Ancak yazımda özellikle belirtmiştim. Ben de sayende bir daha okudum. Adaya 09:15 gibi varmışız ve turlar 10:30’da başlıyor.Yani hızlı davranırsan yetişebilirsin.Ama feribotun adaya varış saatini bizimki ile aynı şekilde almayacaksan saatler değişkenlik gösterir.
Umarım cevaplarım faydalı olmuştur.
Bol keşifler
Sevgiler
Batırılmış insan heykelleri Gili Meno’da diye biliyorum. Biz de ona gore bilet alıp plan yaptık çünkü. Diğer okuyucularda da kafa karışıklığı yapmaması sebebiyle dilerseniz güncelleyin. Çok bilgilendirici olmuş. Tatillerini titizlikle planlayan biri olarak Gili Adaları ile ilgili sorularımın yanıtlarını buldum. Emeğinize sağlık. 🙂